TRC Fysiotherapie voorste kruisband - TRC Fysiotherapie voor uw revalidatie en herstel

MONNICKENDAM 0299769004
LANDSMEER 0204923464
MENU
LANDSMEER 0204923464
MONNICKENDAM 0299769004
Ga naar de inhoud
Voorste Kruisband


 
Een scheur van de voorste kruisband wordt vaak beschouwd als een ernstige blessure, vergelijkbaar met een hartaanval voor de knie. Zowel bij intensieve sporters als bij minder actieve personen kan een rotatoir instabiele knie leiden tot aanzienlijke klachten tijdens dagelijkse activiteiten (ADL). Interessant genoeg duurt het slechts 45 milliseconden om de voorste kruisband te scheuren, terwijl een goed getrainde atleet ongeveer 80 milliseconden nodig heeft om de spieren aan te spannen die deze blessure kunnen voorkomen. (Bron: kniechirurg.nl)
 
REVALIDATIE
 
De revalidatieperiode na een voorste kruisband operatie duurt doorgaans 6-12 maanden, afhankelijk van de inzet en toewijding van de patiënt. Indien men 4 keer per week traint, kan het herstel sneller verlopen dan bij slechts 2 trainingssessies per week.
 
Binnen 2-6 weken na de operatie is het mogelijk om zonder krukken te lopen en zittend werk te hervatten. Staand werk vergt iets meer tijd, afhankelijk van hoe de knie reageert. Het is belangrijk op te merken dat dit algemene richtlijnen zijn en de duur van de revalidatie kan variëren op basis van de individuele reactie en zwelling van de knie.
 
Het wordt afgeraden om auto te rijden tot de eerste policontrole, omdat de patiënt op dat moment nog met krukken loopt.
 
Fietsen op een hometrainer is toegestaan zodra de trappers soepel kunnen worden rondgekregen. Hardlopen kan in het algemeen na 12 weken worden hervat, mits de knie goed reageert en niet dik of pijnlijk is.
 
Terugkeer naar contactsporten is meestal mogelijk na 6-8 maanden, maar dit is afhankelijk van het verloop van de revalidatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de terugkeer naar het vorige sportniveau met name afhangt van de conditie van het kraakbeen in de knie. Het is dus belangrijk om gedurende de revalidatieperiode nauwgezet de voorgeschreven behandelingen en controles te volgen om een succesvolle terugkeer naar sportieve activiteiten te bevorderen.
 

Scheepsbouwersweg 7a, 1121 PC, Landsmeer
‘t Spil 18, 1141 SE, Monnickendam
LANDSMEER 0204923464
MONNICKENDAM 0299769004
Terug naar de inhoud